Bornholm, maj 2024

Torsdagen den 9 maj, Kristi Himmelsfärds Dag, packade vi bilarna fulla o ställde in GPS:n på Ystad.
Därifrån gick färden vidare med färja till Bornholm och den stora körfestival, som traditionsenligt går av stapeln varje vår. Vårväder hade vi packat för, i färgerna blått och vitt enligt klädkod, men tunna blusar fick vackert stanna kvar i väskan – huttrande byltade vi i stället på oss allt vi hade av tröjor o jackor. Bornholm var vackert, med böljande fält i nyutslaget grönt och rapsgult, men KALLT! Kallt, grått o disigt på den danska ön, mitt i havet.

Vi höll istället värmen med körsång! Vi sjöng i glasscafé, på båt och i rökeri – folk såg glada ut, applåderade och visslade, det var nästan lite Thessaloniki-feeling över det hela.

Tillsammans med körer från Sverige, Norge, Danmark och Färöarna övade vi inför en gemensam konsert och vi hade turen att få jobba med en fantastiskt duktig o sympatisk dirigent – Rebecka (efternamnet har jag glömt), som förutom sin musikaliska kompetens obehindrat växlade mellan danska o svenska. Senare fick vi veta att Rebecka var uppvuxen i Höganäs, så då var det väl inte så märkligt, men ganska imponerande ändå.

På fredagen hade vi en egen konsert i Klemens kirke, med bl. a Rebecka och den danska kören ”De strandade valar” som publik. Applåder igen, ”Valborg” gick jättebra, och även dom andra låtarna. Det är kul att sjunga!

Med Hammershus som fond körde vi en liten improviserad konsert och några gick upp i fästningen för att lyssna till andra körer, medan andra åkte ”hem” till Hasle feriecenter, där vi var inkvarterade. Vi bodde 3-4 i varsitt hus, typ amerikanskt motell, och frukosten intogs i ett stort tält. I en del av husen bodde även en o annan snigel och ganska många myror, och värmen funkade inte alltid, men bra kvinnor reder sig själv – vi hade trevligt och stämningen var god.

På ett litet kick var det lördag – tiden går fort när man är lycklig – och vi övade igen inför avslutningskonserten i öns största kyrka, S:t Nikolai i Rönne. 420 sångare var indelade i grupp A, B och C, och varje grupp framförde 3 sånger var. Det var en ny upplevelse att sjunga med ett par rejäla ”basar” i högerörat, maffigt värre. Som slutkläm sjöng vi allihop 3 sånger tillsammans. Det blir väldigt trångt o ganska bökigt när över 400 personer ska få plats med sig själv, uppslagen pärm etc. Och som extra krydda ska man sjunga på danska och norska. Puh!

Efter en sån här utmaning behöver man mat i magen, och alla bussades till en idrottshall på andra sidan ön, där det efter ett tag serverades en god middag, bestående av helstekt oxkött, potatisgratäng o sallad. Dansk mandelkaka med frukt till dessert. Gott! Underhållning av flera andra körer gjorde inte det hela sämre.

När vi packade in oss i bilarna i söndags morse sken solen äntligen. Den som kände för det satt på soldäck på överfarten, och vi hade fikapaus med Ven som utsikt på färden norrut.
En kul och kall körresa var över

7 svar på Bornholm, maj 2024

 1. Birgitta A skriver:

  Bra summerat från vår resa och trevlig läsning Tack Lena

 2. Åsa C skriver:

  Wow Karin, så bra ! Nu bleknade enkätsvaren direkt vid denna trevliga skrift.
  Kram Åsa

 3. Gerd J skriver:

  Så trevligt skrivet,Karin. Jag förstår att ni, trots kylan, hade några härliga dagar på Bornholm. Och visst går tiden fort när man sjunger och har roligt tillsammans.

 4. Lena S skriver:

  Härligt skrivet.🎶🇸🇪🇩🇰 Tack 🙏

 5. Kristina E skriver:

  Tack Karin för både text och bilder ❤️

 6. Åse Larsson skriver:

  Härliga minnen, tack Karin🎶

 7. Anna SF skriver:

  Tack för fin text, Karin

Lämna ett svar