Varberg, maj 2015

Nu har vi gjort det igen. Varit ute och rört på oss. Förra gången vi reste söderut gick resan till Toscana. Så gjorde den även denna gång, dock inte så långt.
Vi for till Varberg och BLANKA Varberg Choir Festival.

Lite bakgrundsinformation om varför en körfestival i Varberg:
”År 1915, när världen befann sig mitt i ett brinnande krig, hölls en fredskongress i Varberg med över 200 organisationer samlade för att formulera budskap till världens ledare.
Där och då antogs Varbergsresolutionerna, som sedan inspirerat till Förenta Nationernas stadgar.
Hundra år senare tar Varbergs invånare än en gång ställning för fred och demokrati genom VARBERG CALLING for Peace. Under året skapas nya platser för dialog kring ansvar, fred och hållbarhet.
Vi firar 2015 minnet av mötet för 100 år sedan i vår stad och den betydelse det kom att få för framtidens strävan efter fred.”
Körfestivalen var en del av denna dialog.

Under 2 dagar, 15-16 maj, samlades 41 körer från Halland och Göteborg och sjöng på alla möjliga och omöjliga platser i Varberg. Det sjöngs på fästningen, i skolor, i kyrkan, på teatern och på stan.
På fredagskvällen var det utomhuskonsert på stora torget under ledning av Anders Berglund. Magnus Johansson spelade trumpet, så det borde hörts över hela Varberg och Rickard Söderberg sjöng och höll ett brandtal för alla människors rätt till fred och frihet från all slags förtyck.
Lördagskvällen blev en oförglömlig tillställning för alla, både de 1000 körsångarna och de 1400 i publiken, som trotsat vädrets makter (ösregn och stormbyar) för att komma till Sparbankshallen och lyssna på all denna underbara körsång.
Vi sjöng bland annat Fångarnas kör, Nessun Dorma, Rör vid min själ, Klinga mina klockor, Händels Halleluja och även Leonard Cohens Halleluja, Gabriellas sång och Anthem. Alla i härliga körarrangemang och några tillsammans med solisterna Magnus och Rickard.
Kärra N´ån- körens högkvarter dessa dagar var Apelvikens Camping. Somliga cyklade in till stan, andra föredrog att promenera. Vi fick rejäla frukostar och sängarna kan vi också rekommendera.
Och som vanligt på våra resor, längre eller kortare, kan vi konsten att roa oss.
Så även denna gång!

Så här lät vi på vår konsert i Varbergs kyrka:
ABBA-medley
You raise me up
Come give me love
Total praise

Lämna ett svar