Malta, november 2003

Nu har vi gjort det igen!

Satt Kärra på världskartan, alltså. Och återigen är det Kärra Nå´n-kören som varit ute i världen och visat framfötterna. Den här gången var det på Malta och Gozo kören gjorde sitt nedslag. 8-12 november deltog vi i en körtävling- och festival med 14 deltagande körer från 11 länder.

Kärra representerades av 19 sjungande damer plus vår dirigent samt två extradamer, som vi kunde utnyttja till mycket: dokumentera evenemanget, bära bagage och räkna ut restaurangnotor bl.a.

Flera av körens medlemmar har sin dagliga försörjning inom barnomsorgen i Kärra-Rödbo, och vi hade välvilligt beviljats semester och Lycka till! av våra enhetschefer. Det tackar vi för.

Vi anlände till ett 25 º varmt Malta. Redan första dagen badade vi i Medelhavets 21º varma vatten. Det var lite av en chock att upptäcka att bara 4 timmar från Göteborg finns sommaren kvar! Det var en grön och blommande ö vi kom till, och trots att den egentliga säsongen är slut, och Malteserna rimligtvis borde vara trötta på turister, togs vi emot av leende och nyfikna människor. När vi förflyttade oss i grupp, bar vi våra gula körskjortor med Kärra Nå´n-körens logga på ryggen, och vi sjöng gärna och ofta.

Vi gjorde flera framträdanden, bl.a. ett Luciatåg i en kyrka på Gozo. Kyrkan var nästan full med folk och det hela var mycket stämningsfullt. I en så stor byggnad med mycket rymd, kom luciasångerna riktigt till sin rätt. Vi fick stående ovationer. Ett Luciatåg väcker stort intresse bland åhörarna. Det är dessutom inte så lätt att förklara begreppet ”Luciatåg”: att det faktiskt inte finns en enda svensk, som inte någon gång har deltagit i ett luciatåg. Efteråt blev vi bjudna på mingel-party med borgmästaren i spetsen, och artigheter och presenter utbyttes.

Den stora Körfestivalen, som var den 15:de i ordningen, hölls i Kongresshallen i Valetta. Vår tävlingsrepertoar var varierad. Vi sjöng en fransk dryckesvisa från medeltiden, C M Bellman, Pettersson-Berger, Sven-Erik Johansson och Benny Andersson samt Pater Noster. Det sista var ett obligatoriskt stycke, som alla körer sjöng.

Det var under denna tävling/festival som vi kom underfund med att vår repertoar inte direkt lämpar sig för europeiska körtävlingar. Kärra Nå´n-kören var den enda kör som log rakt igenom sitt program. På europeiska körtävlingar ler man inte. Man sjunger många och långa stycken på latin. Dessa innehåller mycket Jesu Christo och Yerosalem. De är tekniskt och musikaliskt svåra. Kärra Nå´ns värde ligger nog mer på underhållningsplanet. Tillsammans med manskören från Wales enades vi om att öststats-körena kan resa till dessa stora tävlingar och vinna, och vi fortsätter att roa och underhålla vår publik i det lilla. Det hindrar inte att vi reser dit, vi också, men i så fall för nöjet att få vara tillsammans med andra körer. Tävlingsmomentet kan vi klara oss utan.

Vi vann som sagt inte tävlingen. Men en roligare vecka än denna får vi leta länge efter. Och som vi har skrattat! Vi har dessutom fått massor av gemensamma upplevelser som är så viktiga för ett fortsatt gott kamratskap. Vi ser framtiden an med tillförsikt, för vi kan sjunga och skratta tillsammans, och det är livsviktiga, hälsobefrämjande egenskaper. Kärra Nå´n-kören kommer att finnas kvar så länge vi har roligt tillsammans.

Gerd Johansson
2:a alt

Lämna ett svar