Budapest, december 2001

Torsdagen den 29 november, avresa från Landvetter kl 12.45. Tjugotre stycken skönsjungande damer, en dirigent (som också kunde sjunga!) samt en välkvalificerad notbärare som skall till Budapest på Advent- och jul-körfestival. Stora förväntningar och lite nervositet då vi inte vet om vi hinner till hotellet innan den första konserten. Hoppas att vi hinner öva en gång på plats innan det startar!

Planet lyfter och vi landar i skymningen i ett något frostigt Budapest. En buss med chaufför med stort vitt skägg och svensktalande guide vid namn Edith möter på flygplatsen och tar oss till hotell Emke i centrala Buda. Det är vi glada för. Snabbt skall lingonriset bindas runt luciakronan och alla kläder för konserten tas med till buss som går igen efter knappt 30 minuter på hotellet.

Iväg till den första konserten i St Laázlokyrkan. Stora förväntningar. Undrar hur det är med akustik? Var skall vi få stå? Hur fungerar det att byta om till lusselinnen? Ja, det är många frågor som rör sig i huvudet. Jag vet att det skall finnas ett elpiano, för det behövde vi till den senare delen av vår konsert.

Vi kommer till kyrkan. St Laázlokyrkan  är en mycket stor och pampig kyrka och liknar mest en katedral.

Byta om i sakristian. Kallt. Det är kallt. Mycket kallt. Kören byter om. Notbäraren går runt och ser hur det ser ut. Jag skall prova elpianot. Hjälp!! Det går inte att använda. Det låter som pianosträngar som brister. Fem minuter kvar tills konserten. Vad gör jag? Pratar med kören och säger att jag måste göra en del ändringar i programmet. De måste titta noga på mig för jag vet inte riktigt hur det skall lösas. Luciatåget ställer upp längst ner i kyrkan . Vi tänder alla ljusen i luciakronan och de som tärnorna har i handen. Koncentration. Första konserten. Det gäller att göra det bästa vi kan. Tåget startar. Det ryker ur munnarna. Det är kallt. Men vad gör man. Det är nära nollstrecket. Mina skor knarrar och jag får ta av dem för att inte ”störa”.

Kören skrider fram i kyrkgången sjungandes ”Natten går..”. det är en mycket suggestiv upplevelse att få se Lucia med levande ljus i sitt hår och de vitklädda damerna skrida fram i den nedsläckta kyrkan.

Under konsertens gång får jag tänka om och göra förändringar. Av två delar får det bli en. Vissa sånger får vi skippa. Kören gör sitt allra bästa och har aldrig sjungit så bra som under denna konserten. Tack.

Vi förstår att det upplevs mycket exotiskt för människor utanför Sveriges gränser att få se och lyssna på ett luciatåg. Människorna i bänkarna ser förvånat och förundrat på Luciatåget när det sakta, med tända ljus senare skrider nerför kyrkgången för att avsluta nere vid kyrkporten.

Den Sydafrikanska manskören som skall ha sin 45minuterskonsert direkt efter oss, och publiken, vill inte sluta applådera. De är tagna. Vi med och det känns som ett lyckorus som inte går att beskriva. Lucia och hennes tärnor värmer både kropp och själ.

Efter konserten åker vi i våra bussar till en restaurang tillsamman med afrikanska, serbiska, estniska kören och äter tillsammans med en lokal kör från Budapest.

Sent i säng för en välbehövlig vila.

Under dagarna är det fullt upp. Vår guide gör ett utmärkt jobb och visar oss allt. Nästan allt. Vi åker buss eller promenerar när vi inte övar eller träffar de andra körerna. Eller äter!

Den andra dagen är vi uppe tidigt. Far ut med bussen till Gödöllö, en kunglig herrgård från 1700-talet i utkanten av Budapest. Här träffas alla körerna på eftermiddagen för att sjunga för varandra, musikaliskt presentera sitt land samt öva in två musikstycken för den stora konserten i Mattiaskyrkan i morgon kväll.

Efter besöket i Gödöllö åker vi tillbaka till hotellet för ombyte till kvällens föreställning i en något mindre kyrka inne i Pest. St Anna church.

Kören byter återigen om i sakristian och när prästen kommer in där så blir han alldeles betagen och utbrister ”ooh. Angelen, her ist angelen….oooh” Han tror att han kommit till himmeln.

Vi har blivit lovade att det inte skulle vara så kallt här. Det kanske är en grad varmare. Det är en upplevelse att se luciatåget sjunga så det ”ryker”. Det blir Luciatåg även här och publiken är lika imponerad som kvällen innan.

Efter kvällen framträdande åker vi till ett av de finaste restaurangerna. Oroszlános där t.ex. Michael Jackson och andra artister bor när de är i Budapest. Nu har även Kärra Nå´n-kören varit där!

Nu är det lördag den 1 december. Förmiddagen fri för egna aktiviteter. Shopping, studiebesök och kaféer för det gäller att göra sig av med forinter. Hela Budapest är pyntat med advents- och juldekorationer. Vi handlar färgglada karameller, presenter till dem därhemma samt baddräkter inför kvällens kommande övningar.

Repetition inför kvällen konsert i Mattiaskyrkan. Tillbaka till hotellet för välbehövlig vila.

Vi far upp till Mattiaskyrkan för festivalens finaluppvisning. Körerna sjunger för varandra och Kärra Nå´n kören gör sitt luciatåg för tredje och sista gången i Budapest. Kyrkan som Budapests största kyrka är fullsatt och Luciatåget väcker lika stor uppmärksamhet som första kvällen.

Trots en kort gemensam repetition låter det väldigt pampigt och fint när alla körerna sjunger tillsammans i den stora kyrkan.

Efter konserten far alla körerna i sina bussa till Gellértbadet där en av bassängerna har 32 gradigt vatten. Vi äter på bassängkanten och ser på vattenbalett och njuter. Byter om för att bada. Kl 00.30 på natten ligger vi det varma vattnet och körerna förenas nu i olika julsånger. Det är en mycket speciell känsla att uppleva hur människor från olika delar av världen i ett bad i Budapest sjunger sånger gemensamt. Akustiken i badhuset gör inte sångerna eller känslan sämre.

Efter badet tar vi avsked av de andra körerna och manskören från Sydafrika kommer över till vår bassängkant med presenter till oss alla.

Vi byter skivor och andra ”landspresenter” med de andra körerna. Avtacka vår guide och busschaufför med blommor och presenter. Vi kommer sent i säng men i morgon är det hemresedag och förmiddagen fri och vi kan sova ut.

Väl hemma kan vi bara konstatera att vi längtar tillbaka. Det var en otrolig upplevelse som inte bara gav för stunden utan på sikt. Att få känna och veta att vi är en del av verksamheten i dessa historiska kyrkor. Gensvaret från de andra körerna. Ingen konkurrens utan en stark gemenskap. Att Kärra Nå´n kören aldrig sjungit så bra förut, att få uppleva det var en känsla som gav dig ”ståpäls”. När allt fungerar så bra det kan så är det i sig en upplevelse som ger ringar på vattnet och som ger resultat på sikt.

TM resor som arrangerad festivalen och som arrangerat vår resa är värd ett stort fång rosor. Utan Tomas Mollnar och de ungerska musikansvariga, duktig busschaufför och enormt skicklig guide, hade vår resa till Budapest inte blivit vad den blev.

Nu jobbar vi aktivt framåt för att resa till USA år 2003. Tillsammans med Tomas.

Men innan dess är vi värdkör den 2 mars 2002 på Artisten i Göteborg för en körfest i samarrangemang med Toner för miljoner och Föreningssparbanken.

”Vid pennan” dirigent Pia Johansson och notbärare Siv Hallbert.

Lämna ett svar